Er is ‘een vrouwelijke Banksy’. Ze noemt zichzelf Bambi en werd bekend toen Kanye West een werk van haar als huwelijkscadeau aan Kim Kardashian gaf. Maar wie is Bambi? Net als Banksy wil ze anoniem blijven. De wildste geruchten doen intussen de ronde: misschien gaat het zelfs om popzangeres Adele.

Bambi was al jaren actief met spuitbus en sjablonen in Noord-Londen, toen ze in 2011 voor een eerste keer door de media opgemerkt werd. Ze had net een sterk gelijkend portret van de pas overleden zangeres Amy Winehouse op een deur in de Londense wijk Camden Town gespoten. Bambi kreeg toen meteen de bijnaam ‘de vrouwelijke Banksy’ en inmiddels kosten haar werken, net als die van de straatkunstenaar uit Bristol, tienduizenden pond. Beroemdheden als Rihanna, Robbie Williams, Angelina Jolie en Brad Pitt hebben werk van haar in de huiskamer hangen.

Zo hadden Pitt & Jolie 60.000 pond veil (75.000 euro) voor Bambi’s portret van de Hertog en Hertogin van Cambridge. Voorts heeft Brad Pitt de bedoeling bij Bambi portretten van zijn hele gezin te bestellen en gaf ook de Amerikaanse actrice Michelle Rodriguez, de ster van ‘Lost’, Bambi de opdracht om een beeltenis te maken van haar voormalige vriendin, supermodel Cara Delevingne.

Inmiddels is de muurschildering van Amy Winehouse gerestaureerd en zit ze onder een beschermende glasplaat, nadat ze eerst door gemeentewerklieden overschilderd was.Graffiti SpiceHet loopt dus als een trein voor de Londense street artist. Maar de hoge prijzen en bewondering voor Bambi zijn een bizarre evolutie, want net als Banksy is ook zij met straatkunst begonnen om de hedendaagse kunst en kunstmarkt te ondermijnen. “Ik heb altijd gevonden dat er een grote kloof was tussen het vuile, stinkende, organische proces van het maken van kunst en de steriele ruimten waarin kunst getoond werd”, liet ze optekenen in de Britse krant ‘The Guardian’.

Net als Banksy wil ook zij anoniem blijven. “De belangrijkste reden is mijn veiligheid, de andere reden is creatieve vrijheid.” Inmiddels zijn er wel geruchten dat ze ooit een succesrijke muzikante of zangeres was, die gestudeerd heeft aan de gereputeerde Central St Martin’s School of Art in Londen. Namen die daarbij opduiken zijn zangeressen als M.I.A. of Paloma Faith, die allebei aan St Martin’s gestudeerd hebben. Er zijn ook wildere gokken: dat Bambi niemand minder dan Geri Halliwell (beter bekend als Ginger Spice van de Spice Girls) of zelfs popzangeres Adele zou zijn.

Toch gaat de vergelijking van Bambi met Banksy niet helemaal op. Bambi beschikt niet over de bijtende humor van haar mannelijke tegenhanger. Ze maakt nogal wat hommages: aan Amy Winehouse, David Beckham en Kate Moss, portretten die vaak leentjebuur spelen bij Andy Warhol. Dat neemt niet weg dat ze ook kritische werken heeft gemaakt. Zo is er Hero to Zero, waarin ze een Britse veteraan opvoert die aan de Afghaanse oorlog een mentaal trauma heeft overgehouden. Ze maakte ook de zogeheten Rude Pope: een portret van paus Benedictus XVI, die twee vingers in de lucht steekt.”Ik hou ervan om mensen te vermaken met mijn kunst”, zegt Bambi aan The Guardian. “Maar ik besef dat wat ik doe illegaal is. Daardoor ben ik soms heel gespannen als ik buiten aan het werk ben, vaak in alle vroegte. Het probleem is dat ik een onbespoten muur niet kan weerstaan.”

Straatkunstenaars zijn inmiddels hotin de Britse kunstwereld. De galerie die Bambi vertegenwoordigt, Walton Fine Arts, presenteert binnenkort twee nieuwe namen: Plastic Jesus en Elmo Hood. Tegelijk voorspellen anderen het einde van de beweging: “Het is nog weinig meer dan een grap of een spelletje”, vindt Paul Jones, een galeriehouder die al meer dan dertig jaar met straatkunstenaars werkt.

Eric Rinckhout

Bambi-Street-Artist-De-Morgen

Bambi’s Angelina on the Cover of De Morgen (Belgium).

Bambi-Street-Artist-De-Morgen-page-3